A vasúti közlekedés a jövő: ne legyünk kirekesztve

Kedves Európai Uniós Vezetők!

Horst Frehe a legkorábbi vonattal szeretett volna utazni, hogy időben odaérjen a német Igazságügyi Minisztérium ülésére, de lesújtó választ kapott: a korai járat ugyan megy, de a korlátozott mobilitású utasok számára biztosított segítségnyújtás a kora reggeli járatoknál nem áll rendelkezésre.

Mi történik, ha egy korlátozott mobilitással élő embernek vonattal kell a reptérről hazajutni? Ez bizony egy kockázatos vállalkozás: a segítségnyújtás lefoglalásának kötelezettsége 48 órával az utazás előtt és a repülőjáratok lehetséges késései miatt az utas ott ragadhat a reptéren. A vonattal való közlekedés rugalmas és spontán igénybevétele, ahogy ezt a többi utas teszi, sajnos ma még nem lehetséges a korlátozott mobilitású utasok számára az Európai Unióban.

A vasúti személyszállítást igénybe vevő utasokra vonatkozó EU rendelet módosítása javíthatná a korlátozott mobilitású utasok millióinak életét (a 80 milliónál is több európai fogyatékossággal élő és a 200 millió 50 évnél idősebb utasét, és ezen felül az EU-n kívülről érkező utasokét/turistákét).

Az Európai Parlament javaslata az előzetes értesítési kötelezettséget a jelenlegi 48 óráról 2 órára csökkentené, lehetővé téve a vonattal történő utazás szabad választását korlátozott mobilitással élő személyek millióinak. Bár ez még nem tökéletes megoldás, de mindenképpen jó irányba történő lépés. Sajnálatos módon azonban számos tagállam blokkolja ezt a lépést.

A vonattal történő utazás fontos, kevesebb légszennyezéssel és költséggel jár. Az akadálymentes és megfizethető vasúti közlekedés nemcsak emberi jogi kérdés, a környezeti fenntarthatóság kérdése is. Mivel a korlátozott mobilitású emberek számára a vasúti közlekedés nem akadálymentes, kénytelenek a magasabb szennyezettséggel és költségekkel járó alternatívákat választani, mint pl. az autókat.

Az, amit kérünk nem lehetetlen. Vannak tagállami intézkedések, így pl. Belgiumban, Spanyolországban és Hollandiában, amelyek a mi kérésünkön túlmutatnak.(lsd melléklet)

A fentiek alapján mi, aláírók, követeljük, hogy az EU vezetők tettekkel támogassák az emberi jogokat és a fenntartható fejlődést.

Követeljük, hogy a korlátozott mobilitású személyeket ne zárják ki abból, hogy hozzáférjenek a nagyobb környezeti fenntarthatóságot biztosító megoldáshoz.

Követeljük, hogy az EU tagállamok támogassák a segítségnyújtásra vonatkozó előzetes bejelentés max. 2 órára való csökkentését.

A jövő fenntartható.

A jövő befogadó.

Kérjük, ne álljanak a haladás útjába!

Aláírók

itt írd alá