Un punct de cotitură pentru drepturilor persoanelor cu dizabilități în Europa



3 decembrie 2020

De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Intergrupul pentru persoanele cu dizabilități din Parlamentul European vrea să ofere un omagiu milioanelor de persoane cu dizabilități din Europa care au suferit cele mai devastatoare consecințe ale pandemiei COVID-19.

Inimele noastre sunt alături de familiile și prietenii persoanelor cu dizabilități care au decedat, alături de cei care trăiesc în instituții rezidențiale, de cei care nu au primit atenție medicală când au avut nevoie de ea, de cei cărora le-a fost înlăturată rețeaua de sprijin, de cei care nu au avut alternativă decât să continue să muncească sau să studieze, de cei care au fost victimele violenței și sărăciei și de cei care astăzi se află, în continuare, în izolare.

Secole la rând, persoanele cu dizabilități au fost segregate, umilite, discriminate și doar în ultimii ani au început să le fie recunoscute drepturile. Totuși, pandemia ne-a adus aminte că, din păcate, suntem departe de realizarea principiilor Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Acest an dramatic îi oferă Uniunii Europene șansa să schimbe situația. Se negociază noul buget al UE, iar Comisia Europeană pregătește pentru următorul deceniu o nouă Strategie UE pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. În acest moment de cotitură, Intergrupul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități încurajează colegii din Parlamentul European, Statele Membre și Consiliul, precum și Comisia Europeană să adopte o poziție puternică pentru drepturile a 100 de milioane de persoane cu dizabilități.

Un punct central pentru fondurile alocate recuperării post-pandemia COVID19 trebuie să îl constituie scoaterea persoanelor cu dizabilități din sărăcie și excludere socială. Astfel, fondurile europene trebuie investite în asigurarea de oportunități egale și non discriminatorii, într-o piață de muncă incluzivă și deschisă, în educație incluzivă, în accesibilitate, libertate de circulație si tranziție de la îngrijirea instituționalizată în medii închise la viață independentă în comunitate. Niciodată nu au fost atât de importante politicile de sănătate și finanțarea lor, iar toate statele UE trebuie să asigure persoanelor cu dizabilități acces egal la informațiile legate de sănătatea publică și la tratament. De asemenea, în strategiile de vaccinare, persoanele cu dizabilități și rețelele lor de sprijin trebuie să fie considerate grup prioritar.

Viitoarea Strategie pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități trebuie să ne ghideze spre protejarea și garantarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în toate aspectele vieții. Uniunea Europeană are nevoie de un set de inițiative puternic și ambițios, cu obiective și calendare de implementare clare. Ca Strategia să se transforme în realitate, e nevoie de guvernanță efectivă și mecanisme de monitorizare dotate de resursele umane și financiare necesare. În aceasta privință, este extrem de importantă coordonarea diferitelor instituții ale UE prin puncte de contact CRPD.

Intergrupul pentru Persoanele cu Dizabilități din Parlamentul European reamintește rezoluția Parlamentului pentru Strategia post 2020 pentru Persoanele cu Dizabilități și va rămâne activ și vigilent pentru a se asigura că interesele și nevoile persoanelor cu dizabilități se regăsesc în munca Parlamentului. Vom continua să colaborăm cu organizațiile dedicate persoanelor cu dizabilități din toată Europa și ne vom asigura că în instituțiile UE nimeni nu va mai neglija nevoile persoanelor cu dizabilități.